IESO 2016 er i gang.

IESO 2016 The 10th international Earth Science Olympiad (IESO) holdes i disse dager i Mie, Japan.

Norge deltar for tredje gang, denne gangen med elevene (f.v på bildet) Kjetil Mølnvik (Katedralskolen/Thora Storm), Ane Ringen Nordvik (Ole Vig vgs), Mikal Andreassen (Tromsdalen vgs), og Marius Stensrud (Ski vgs).

Mentorene som er med er John-Erik Sivertsen (St.Olav vgs) og Sissel Aasheim (Sandes vgs). Som observatør fra NGF deltar Ann Mari Husås.

I dette som er den tiende gang det arrangeres så er det 26 deltagende land, med ett observatørland. Deltagerne er elever fra videregående. Grunnlaget til IESO ble lagt da den første koreanske Earth Science olympiad ble holdt Seoul i 2003. i 2004 ble det opprettet en IESO Coordinating Comittee, ledet av professor Moo Young Song fra Korea Dette ble starten på IESO, og arbeidet med å få en internasjonal olympiade på linje med fysikk, matte og kjemi. Som leder for komiteen har Professor Moo Young Song gjort viktig arbeid for å få etablert en olympiade for geofag, og ble derfor hedret på årets olympiade for sin rolle for IESO.

Reisen til Mie gikk via Dubai, og så til Osaka hvor vi ble hentet med buss. En reise som tok 26 timer! Da var det godt å komme til et hotell med dusj og velfungerende aircondition!
Elever og mentorer kan ikke ha kontakt igjennom uka, i tilfelle mentorene kan bli litt vel hjelpsom til sine elever. Vi er derfor plassert på forskjellige hotell, elevene får kontaktpersoner og blir veldig godt passet på.

Søndag 20 august var den formelle åpningen, med taler og presentasjon av de nasjonale lagene. Selve åpningen startet med sikkerhetsgjennomgang av hva vi skal gjøre i tilfelle jordskjelv, en ny opplevelse for de fleste av oss! Det var nøye gjennomgang av Disaster Prevention Program, med forklaring på hvordan the Earthquake Early Warning System fungerer. Men vi fikk beskjed om at det var ingenting å bekymre seg for da det «bare» har  vært 10 jordskjelv i Mie det siste året! I løpet av et år er det ca 100 000 jordskjelv av forskjellige nivåer over hele Japan, så jordskjelv kan de.

Selve åpningsseremonien ble startet med fanfare av Shirako high school brass band club. Et brassband med både kontrabass og treblås! En utrolig dyktig gjeng.
Alle deltagende elever ble så presentert ved at de måtte opp på scenen samlet nasjonalt. Det er forskjell på hvor mange elever de forskjellig landene tar med. USA har med fire gjeste elever i tillegg til de fire som konkurrerer. Mens Malawi kun har med seg en elev.
Det ble så holdt taler av Mr Toshiei Mizuochi (Japans senior vise minister av utdanning, kultur, sport, vitenskap og teknologi), Mr Eikei Suzuki (Guvernør i Mie prefekturet) og professor Yoshihiro Komada (President av Mie Universitet).  Selve åpningen ble foretatt av professor Shankar Rajasekhariah, leder av International Geoscience Education Organization.
Vi fikk så et keynote foredrag av professor Asahiko Taira, president av den japanske organisasjonskomiteen. Han holdt foredraget: Deep-sea Drilling into the Plate Boundary Fault zone of the Tohoko-Oki Earthquake – Scientific Achivement of International Collaboration. Et foredrag som viste hvor viktig det er med studier på jordskjelv, og at det er internasjonalt samarbeid som drar nytte av hverandres kunnskap.

Åpningsseremonien ble avsluttet med en forestilling fra elever fra Mie High School. Først med en komedie med en meget dyktig og morsom simultanoversettelse, og så med en tradisjonell japansk minedans der alle deltakerne selvfølgelig fikk lov til å prøve seg.

Elevene vil delta på flere ekskursjoner og tester, De skal igjennom både teoretiske og praktiske prøver. I tillegg skal de delta i gruppearbeid der de jobber på tvers av landegrensene. De første dagene får elevene dra på turer hvor det står på programmet både museum, kultur og ninja-hus! Mens elevene deltar på dette vil mentorene gå igjennom prøvene, diskutere spørsmål og oversette det de mener er nødvendig. Flere land velger å oversette hele prøvene, Norge velger å oversette nøkkelord da våre elever er mer stødig i engelsk enn en del av de andre elevene. Og da trenger de ikke å få oversatt alt.

Den teoretiske prøven gjennomføres tirsdag 23., mens de praktiske prøvene gjennomføres onsdag 24. Gruppearbeidene vil starte torsdag 25, med presentasjon foran jury fredag 26. Prøvene vil bli rettet av den japanske komiteen, men vil bli sjekket av mentorene.

Elever og mentorer har noen spennende dager foran seg. 

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk