Geofag olympiade

 -det inviteres til deltakelse i kvalifisering til geofag-OL i Spania 22.-29.9.2014

Internasjonale geofag olympiader (International Earth Science Olympiad - IESO) har vært arrangert siden 2007, og det er nå mer enn 30 land som deltar hvert år. Hvert land stiller med inntil fire finalister og to mentorer. Målet er å stimulere skoleelever med interesse og anlegg for geofag til å fortsette arbeidet med geofagene spesielt og realfagene generelt. Det legges stor vekt på både det faglige og sosiale utbyttet deltakerne får av samvær med jevnaldrende fra mange land. 

Nuova-immagine

 

 IESO arrangeres av International Geoscience Education Organisation (IGEO), og i år foregår finalen i Spania.

Første kvalifiseringsrunde i mai:

Oppgavesett basert på flervalgsoppgaver og fasit, sendes alle videregående skoler som har meldt på klasser innen fristen 5. mai. Geofaglærerne på skolene gjennomfører og retter denne runden, der alle elever kan delta, og sender inn liste med navn og poengscore. Komiteen setter opp resultatliste, og inviterer de omlag 16 beste til å delta på treningsleir/kvalifisering hvor de fire beste vil representere Norge i geofag OL i Santander, Spania.

Nivå: Naturgeografi fra Geografi Vg1/grunnlegende geologi, hydrologi og meteorologi fra Geofag 1 Vg2, Lengde: 60 min. Type: Kun flervalgsoppgaver.

Finalekurs i august:

De 16 beste inviteres innen 6. juni til finalekurs med tre dagers varighet (17. -20. august) på Institutt for Geovitenskap, UiB. Alle deltakerne får en bokpremie med geologisk tema. Her vil det arbeides med både teori, laboratorie- og feltarbeid godt ut over skolens geofagemner. På kurset blir det både undervisning i geofag, populærvitenskapelige foredrag og omvisninger som gir deltakerne kontakt med studenter og forskningsmiljøer ved instituttet, samt med Norsk Geologisk Forenings lokalavdeling i Bergen. Kurset avsluttes med en essaybasert finaleprøve, der det tas ut fire deltakere til den internasjonale olympiaden. De fire deltakerne til den internasjonale finalen får en gave fra NGF, “Landet blir til”, og noe veiledning om emner som bør leses hvis det blir tid ved siden av skolearbeidet.

Geofag-OL i september:

De fire deltakerne reiser sammen til Santander med to ledere fra geofag-OL-komiteen. Den internasjonale konkurransen består av tre heldagsprøver, en individuelt i teori, en lagvis prøve i laboratoriearbeid og en case-basert feltoppgave der de nasjonale lagene er brutt opp og satt sammen parvis med par fra to andre land. Resultatene på feltoppgaven presenteres for en jury og lagene premieres basert på hvordan de sammen løser oppgaven. I resten av uka legges det opp et program for deltakerne med både faglige og mindre faglige ekskursjoner i tillegg til sosiale aktiviteter, for at deltakerne skal bli godt kjent med hverandre. Hvert lag får sin egen lokale guide.

Spørsmål om konkurransen rettes til:
John-Erik Sivertsen, tlf 99484777 – epost, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Berit Forbord Moen, NGF, tlf 90531015 – epost, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Påmelding til geofag-OL 2014 og resultatene fra skolene sendes til 1. amanuensis Kikki F. Kleiven Institutt for Geovitenskap, UiB, Allegaten 41, 5007 Bergen, epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
merket "geofag-OL 2014"

Her finner du en flyer som du kan bruke, hvis du ønsker å levere ut på din skole.pdfFlyer_geoOL.pdf315.44 KB (Obs. sted er endret fra Madrid til Santander).

 Plan for geofag-OL 2014:

  • Frist for skolene til å sende påmelding til UiB: 5 mai.
  • Oppgaver med fasit sendes skolene i løpet av uke 19: før 9. mai
  • kvalifiseringsrunde lokalt: skolene må velge dag for gjennomføring av 60 min prøve i løpet av ukene 19-21: 12. til 23. mai
  • Frist innsending resultat til UiB: 28 mai
  • De 16 beste blir rangert av komiteen, og skolene får beskjed innen 6. juni.
    Treningsleir med endelig kvalifisering v/UiB - 16 elever: 17.-20. august
  • Internasjonal finale i Santander, Spania - fire elever sammen med to mentorer fra nasjonal komite: 22.-29. september


Dette er første gang Norge er påmeldt geofag-OL. Kvalifiseringsprøven holdes innen Geografi- og Geofag 1-fagstoffet. Initiativet til og ansvaret for organiseringen av den norske deltakelsen i geofag-OL er St. Olav videregående skole (St.Olav vgs)/Rogaland fylkeskommune (RFK), Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) og Norsk Geologisk Forening (NGF). Norsk deltakelse i IESO i 2014 organiseres gjennom en geofag-OL-komite med følgende deltakere: John-Erik Sivertsen (St. Olav vgs, leder), Helga (Kikki) Fleiche Kleiven (UiB) og Berit Forbord Moen (NGF). I år må opplegget arrangeres som et «prøve-OL» nasjonalt, med kun en kvalifiseringsrunde, mens det for neste år vil gjøres mer i tråd med prosessen som blir brukt i tilsvarende OL for kjemi og fysikk.

 

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk