Dugnad geofaglig rekruttering

Geofaget har de siste årene merket ringvirkningene i oljemarkedet, og i 2015 var det 73 prosent færre søkere til geologistudiene enn året før.
Nedgangen fortsatte med ytterligere 40% i 2016 og i 2017 med 11%. Mye av dette går på oljerelaterte studier, men som alle vet, geologi dekker mange områder.

I geofagene på flere av våre videregående skoler har man sett en tilsvarende utvikling. I en nedgangsperiode er det ekstra viktig å jobbe for framtidens geologer, vi må ta vare på de som er interessert.

En måte å fange ungdommenes interesse på er deltakelse i geofag OL. De siste tre årene har Norge vært representert i The International Earth Science Olympiad – Geofag OL – som er en konkurranse i regi av International Geoscience Education Organization– IGEO.
Dette er en olympiade der elever fra videregående skoler fra hele Norge deltar i kvalifiseringen.
Kvalifiseringen har blitt gjennomført som et samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB) og Norsk Geologisk Forening (NGF).
Totalt har våre elever tatt med seg seks individuelle bronser, og en gruppe bronse. Det er også blitt priser for beste vitenskapelige gruppearbeid, samarbeid og poster presentasjoner.
Lise Eianes deltok i Brasil i 2015og tok en velfortjent bronse. I et intervju uttalte hun: "det er kjekt at det finnes slike konkurranser og at du får muligheten til å treffe andre ungdommer. – Det er en stor opplevelse å ta med seg videre.". I dag studerer hun petroleumsgeologi på NTNU.

I tillegg til at de fire norske ungdommene som hvert år kvalifiserer seg får møte og bli kjent med andre ungdommer fra hele verden gjennom vennskapelig kunnskapdyst, når vi en stor gruppe av potensielle geofagfolk gjennom kvalifiseringen. I år var det 570 ungdommer fra 26 skoler som deltok. Gjennom den norske finalen har vel 50 elever fått oppleve fire spennende dager på Institutt for Geovitenskap på UiB. Med både teoretisk undervisning og felttur har de fått prøvd seg som geologistudenter.

Sitat fra en av årets deltakere om årets treningsleir: «svært lærerikt». Videre sier Andreas at det var «…også hyggelig å møte andre i landet som er interessert i det samme. Turen har gitt meg økt interesse for faget og minner jeg ikke kommer til å glemme med det første."De siste årene har vi også fått Forskningsrådet om bord. Vi har kommet under realfagsparaplyen slik at får støtte til gjennomføring av geofag OL på linje med kjemi, fysikk, matte og biologi olympiader.

Forskningsrådet

Dette er dessverre ikke nok til å dekke alle kostnadene rundt kvalifiseringen.

Det vi ønsker nå er å oppfordre til en dugnad rettet mot geofaglig rekruttering. Vi ønsker å oppfordre bedrifter på å være med å bidra med en årlig sum på kr. 5.000,- for å få gjennomført Geofag OL.
En liten sum for en bedrift, men av enorm betydning for de elevene som får en liten smakebit av geologiens verden. Flere bedrifter er allerede ombord for å støtte, men det er plass til flere.

Ta kontakt på mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Tusen takk til bedriftene som er med å bidra!

Logo Magseis logo Multiconsult Logo UiO geofag
NGI logo web transparent wintershall logo Logo norsk pos
     
     

 

 

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk