Norske deltagere med heder og ære i IESO 2018, Kanchanaburi, Thailand 8.8 – 17.8.

F.v. Mads Aune, Erik Mingjun Ma, Oda Øvsthus og Asbjørn Tobias Underthun F.v. Mads Aune, Erik Mingjun Ma, Oda Øvsthus og Asbjørn Tobias Underthun ngf

Årets norske deltagere dro alle hjem med heder og ære i kofferten. Asbjørn Tobias Underthun med bronse i gruppearbeidet i feltarbeid (ITFI, international field work investigation), Oda Øvsthus med sølv i gruppearbeidet i ESP (Earth Science Project), Mads Aune med individuell bronse i den skriftlige testen og sist, men ikke minst Erik Mingjun Ma som fikk individuelt sølv i den skriftlige testen, samt gull i begge typene av gruppearbeid.

 

Årets internasjonale olympiade i geofag (den 12. i rekken) er historie. I ti dager har 154 ungdommer mellom 16 og 18 år, fra 37 nasjoner* konkurrert og samarbeidet om reelle problemstillinger som verden står overfor i dag.

* Årets nasjoner: Argentina, Australia, Bangladesh, Brasil, Estonia, Filippinene, Finland, Frankrike, Haiti, India, Indonesia, Italia, Israel, Japan, Kambodsja, Kazakstan, Kina, Sør Korea, Litauen, Macau, Makedonia, Malavi, Malaysia, Myanmar, Norge, Portugal, Romania, Russland, Spania, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, USA og Østerrike.

Det norske laget besto i år av følgende elever: Mads Aune, Erik Mingjun Ma, Asbjørn Tobias Underthun og Oda Øvsthus. John-Erik Sivertsen og Sissel Aasheim var med som mentorer.
Elevene ble valgt ut på grunnlag av to nasjonale uttaksprøver. De 16 beste ut fra disse prøvene ble invitert til en samling i Bergen. Der ble de undervist av eksperter innen ulike geofaglige områder, og til slutt ble disse 4 flotte representantene utvalgt.  

Vertslandet for årets IESO var Thailand og provinsen Kanchanaburi som ligger nordvest for Bangkok. Kanchanaburi er en naturskjønn provins med frodige skoger med et stort biologisk mangfold i tillegg til mangfoldet av bergarter og mineraler. Det har tidligere vært flere edelstein gruver i området, og provinsen er særlig kjent for sine safirer.

Konkurransene, samt åpnings/avslutningsseremoniene ble holdt på Mahidol Universitet og var meget godt organisert.De individuelle testene besto av en skriftlig prøve samt flere ulike praktiske prøver.
De ble testet i alt fra å bruke ulike typer måleinstrumenter, beregninger, gjenkjennelse av bergarter og mineraler og mye annet. Alt dette tok 2 hele dager. Senere ble de satt sammen i grupper på tvers av nasjonalitetene.
De fikk to ulike oppgaver som de skulle jobbe med og senere presentere for en jury. De tre beste innen hver kategori ble premiert. Problemstillingen for det ene gruppearbeidet var «Land Subsidience in Bangkok», i den andre oppgaven
ble gruppene «plassert» i ulike områder hvor de skulle vha feltundersøkelser komme med en geologisk tolkning av området.     

Årets norske deltagere dro alle hjem med heder og ære i kofferten. Asbjørn Tobias med bronse i gruppearbeidet i feltarbeid (ITFI, international field work investigation), Oda med sølv i gruppearbeidet i ESP (Earth Science Project),
Mads med individuell bronse i den skriftlige testen og sist, men ikke minst Erik som fikk individuelt sølv i den skriftlige testen, samt gull i begge typene av gruppearbeid.
Når det er sagt, så er ikke gode resultater det viktigste ved å delta i IESO. Det viktigste er at elevene møter ungdommer fra hele verden og kan bli enda mer inspirert og motivert til å lære mer innen geofagene.
For mentorene er det en flott anledning til å få mer kunnskap og til å utveksle erfaringer og undervisningsopplegg med lærere fra andre deler av verden.

Foruten tester og feltarbeid, fikk både mentorer og studenter mulighet til å oppleve noen av attraksjonene i området. Det innebar blant annet besøk til en dolomittgruve, Krasae Cave, den berømte broen over Kwai samt besøk på Mallika. Der var elevene så sporty at de sammen med mentorene stilte i tradisjonelle Thaidrakter.

Årets IESO i Thailand ble gjennomført og organisert på en særdeles god måte. Alt fra innkvartering, transport, ekskursjoner og bespisning var førsteklasses. Ved åpningen av arrangementet ble vi til og med beæret med besøk prinsessen av Thailand.
Alle deltagerlandene ble i år bedt om å ta med seg en bergart eller et mineral fra hjemlandet. Denne forespørselen kom dessverre midt i ferien for vår del, så vi hadde ikke med oss noe.
Men de fleste av de øvrige landene bidro, og på denne måten fikk Mahidol Universitet, geologisk institutt, utvidet studiesamlingen sin betraktelig. Det har vært 10 flotte dager på årets IESO, håper at vi også kan påta oss dette arrangementet om noen år.

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk