Styrets leiar: Espen Torgersen (NGU) Kasserar: Louise Hansen (NGU) Sekretær: Kristian Drivenes (NTNU) Styremedlem: Tine Larsen Angvik (NTNU) Styremedlem: Tord E. Andersen (NTNU, student) Revisorar: Hans de Beer (NGU) Arne Solli (NGU) Vararevisorar: Kristian Brandsegg (Exploro) Sverre Ola Johnsen (NTNU) Valkomitemedlem: Guri Venvik (NGU) Medlem: Terje Solbakk (NTNU)

Økonomi; NGF-Trondheim sin økonomiske situasjon pr. januar 2019 er god og tilfredsstillande for å kunna oppretthalda og heva aktivitetsnivået frå føregåande år. Sjå vedlagt rekneskap v/kasserar Louise Hansen.

Medlemmer; NGF si Trondheimsavdeling hadde 266 medlemmer per 01.01.2019, ein nedgang på 11 fra foregående år.

Aktivitet i 2018; Det vart arrangert tre medlemsmøte med føredrag og bevertning (inkl. årsmøte og julemøte), ekskursjon i Trondheimsområdet, samt Geologiens Dag i Trondheim 8.september. I førekant av møtet i oktober vart det arrangert eit informasjonsmøte mynta på studentar for å auka rekrutteringa til lokallaget. Oppmøtet på møta har variert mellom 21 og 38 deltakarar, og 24 personar var med på ekskursjonen. Dette er noko lavare enn i 2017, men høgare enn i 2016. Møta har blitt arrangert på NTNU og NGU. Julemøtet med påfølgjande middag vart heldt på Kvilhaugen Gård. Geologiens Dag var ein braksuksess, med over 750 personar innom dørene på Vitenskapsmuseet. Nytt av året var ein geocachingkonkurranse, der publikum skulle finna fram til fem lokalitetar av geologisk interesse. Eit kart og litt informasjon om lokaliteten vart levert ut til interesserte deltakarar, og det vanka små premiar til dei som fann fram til kvar lokalitet. Det er ein pågåande diskusjon angåande passande, meir sentrale lokale til føredrag. Styret tek imot tips til potensielle lokale. Styret takkar alle som har stilt opp for NGF-Trondheim i 2018, og er opne for innspel til føredragshaldarar og aktivitetar for framtida.

Liste over arrangement:

Februar; Årsmøte (NGU) Willliam Helland-Hansen (UiB) «Kvantifisering av morfologier og sedimentasjonsrater på Jorda: Et reiskap for rekonstruksjon av gamle landskaper?» (31).

September; (Vitenskapsmuseet) Geologiens Dag (750), og ekskursjon «Kvartærgeologi i Trondheimsområdet – deglasiasjon, havnivåhistorie og skred» (24).

Oktober; (NTNU) Lilja Run Bjarnadottir (NGU) og Kurt Aasly (NTNU) «Slår på kunnskapslyset under vann: undersøkelser og oppdagelser frå forskningsprogrammene Mareano og MarMine» (21).

November; (Julemøte, Kvilhaugen Gard) Reginald Hermanns (NGU/NTNU) og Marie Keiding (NGU) "Fjellskred- og Jordskjelvforskning over alle grenser" (38).

For styret, Kristian Drivenes.

Sekretær, NGF Trondheim mars 2019.

Velkommen til NGF-Trondheims årsmøte onsdag 10.april fra kl.18:00 i auditoriet på NGU. Vi håper  mange har mulighet til å bli med. Vi tilbyr deg, i tillegg til pizza og drikke, et veldig interessant foredrag av Anders Romundset (NGU) om "Strandforskyvning - geologisk kunnskap med arkeologisk tilsnitt".

I desember publiserte NRK en artikkel om et stort thulittfunn som dukket opp under vegarbeid mellom Hitra og Snillfjord. Etterspørselen og pågangen fra steininteresserte ble så stor at Statens Vegvesen bestemte seg for å holde en åpen dag lørdag 6. april. https://bit.ly/2HKGqVQ

NGF-Trondheim arrangerer en ekskursjon for alle som ønsker å sikre seg noen biter av det sjeldne mineralet. Det blir en times busstur med spennende program underveis hvor flere forskere ved NGUs byggeråstofflag vil fortelle om geologisk arv. Det blir stopp underveis for å kikke på grønn fyllitt brukt i Nidarosdomen og skifer brukt på Munkholmen.

NGF Trondheim inviterer til julemøte onsdag den 28. november kl. 18:00, på Kvilhaugen Gård.

Det fristes med et spennende kombiforedrag om "Fjellskred- og Jordskjelvforskning over alle grenser" av Reginald Hermanns (NGU/NTNU) og Marie Keiding (NGU).

Deretter blir det servering hvor du kan velge mellom okse indrefilet eller kveite til hovedrett og riskrem til dessert.

Egenandel for medlemmer er kr. 300,- (studenter kr 200,-).Påmelding senest onsdag 21. november til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ekskursjonen handler om kvartægeologien i Trondheimsområdet. Her får dere mulighet til å se og lære mer om den særdeles interessante deglasiasjon-, havnivå- og skredhistorien som befinner seg i vår bakgård. Dagens dal- og fjordlandskap rundt Trondheim har bakgrunn i fortidens kuldeperioder med breer og ishav -etterfulgt av landheving, elveprosesser og skred. Denne utviklingen har innflytelse på menneskers liv og bruk av landskapet frem til idag. Vi vil presentere smakebiter på alle tema!

Vi stiller med flinke guider, transport og mat. Godt vær er også bestilt.

Avgang fra Sentralstasjonen kl 9.30, med retur ca kl 16.00.

NGF Trondheimsavdelingen

NGF Trondheim innkaller til Årsmøte, 27.februar 2018, klokken 19,

i Auditoriet til NGU på Lade, Leiv Eirikssons vei 39.

Vanlige årsmøtesaker, eventuelle forslag til årsmøtet sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Etter årsmøtet byr vi på foredrag med professor William Helland-Hansen fra Universitetet i Bergen, med tittel: Kvantifisering av morfologier og sedimentasjonsrater på Jorda: Et redskap for rekonstruksjon av gamle landskaper?

Det serveres pizza og forfriskninger etter foredraget.

AVLYST PGA SYKDOM.

NGF-Trondheim ønsker velkommen til årets første NGF-medlemsmøte, i 2018, med et spennende og høyaktuelt tema. 

Steinar Kleppe, geolog i Nordic Rutile, kommer for å fortelle om geologien rundt Engebø, samt etiske og samfunnsmessige fordeler og problemstillinger rundt gruvedrift i Norge. 

Vi tror foredraget, med tittelen "Burde Norge føle et ansvar for å produsere mineraler? Hvor enkelt er det?", vil være av stor interesse for mange av dere og vil helt sikkert føre med seg mange interessante diskusjoner.  

Møtet blir holdt tirsdag 30. januar kl. 19:00 i G1, Geologen, på Gløshaugen. Mat og drikke vil som vanlig bli servert etter foredraget. 

 

 

NGF-Trondheim inviterer til årets julemøte tirsdag 5.desember.

Det blir foredrag ”Fra Arktis til Antarktis" ved Ola Fredin og Marco Brönner.

Marcos foredrag om Arktis: Omtrent halvveis fra Tromsø til Svalbard rager Bjørnøya opp av havet. Ei øy på 178 km2 med stort sett steile klipper langs kysten, bygget opp av bergarter vi ellers kjenner fra Svalbard og fra borehull i Barentshavet. Det har gått en stund siden siste bjørn ble observert på øya, flere ruiner vitner om tida da kull- og mineralgruver var i drift her. Selv om det var hvalfangst og jakt på sel som førte mennesker til øya først, så var nok geologer de første som kartla Bjørnøya og det geologiske kartet fra 1922-24 gjelder fremdeles, omtrent uforandret. Mens geologer og geofysikere spiller godt på lag sammen om utforskning av Barentshavets geologiske hemmeligheter, så har geofysikere av en eller annen grunn ikke kommet lengre enn til Bjørnøya meteorologiske stasjon på nordsiden av Bjørnøya, der observeres jordklodens magnetfelt og jordskjelv med avansert utstyr. Selve Bjørnøyas geofysiske hemmeligheter har ikke vært avdekket. Derfor dro NGU dit høsten 2016 og 2017 på feltarbeid. Vi ble fascinert av det unike landskapet og overrasket over de geofysiske data vi fikk samlet inn etterhvert. 

Olas foredrag om Antarktis: Som kjent er innlandsisen i Antarktis den største nåværende ismassen som innholder vann tilsvarende ca. 60 m havnivåhøyning. Der er betraktelig usikkerhet knyttet til hvordan volumet av Antarktisisen har variert over tid fra det at innlandsisen begynte å vokse i Oligocen.  Vi vet heller ikke mye om hvordan Antarktis vil reagere i et foranderlig fremtidig klima. Der er en del marine data fra shelf og djuphave utenfor Antarktis, men svært begrenset med data fra kontinentet. Ved å bruke så kalte "in-situ kosmogene" isotoper på nunataker ønsker vi å måle når isen var tykkere sammenlignet med i dag. Turen til Dronning Maud Land i Januar-Februar 2017 bød på utfordrende feltarbeid, men også fantastiske landskap og miljøer!

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk