Julemøte 2016, NGF-Trondheim

 

NGF- Trondheim har gleden av å invitere sine medlemmer til Julemøte i andre etasje på Kvilhaugen Gård, onsdag 7. desember, kl 18.  

ASTRID LYSÅ og EILIV LARSEN holder foredrag om JAN MAYEN - ØYA MED IS, ILD OG LITT ANNEN HISTORIE før vi spiser en bedre middag og hygger oss sammen.   Se vedlagte invitasjon og abstract.  

For detaljer ved valg av meny og egenandel middag : les i invitasjonen.  

Påmelding på epost til anne.kathrine.svendby@ngu, INNEN torsdag 1. desember - husk samtidig å gi beskjed om hvilken meny du vil ha  - påmeldingen er bindende. Kontant betaling. Det er også mulig å bestille vegetarmeny.  

HJERTELIG VELKOMMEN!

Foredrag; Jan Mayen - øya med is, ild og litt annen historie

Abstract: Norges utpost i vest - Jan Mayen- er vårt yngste landområde, både i geologisk og geopolitisk forstand. Nesten halvveis i forskningsprosjektet ClimJam (Climate and glacier variations since the Last Glacial Maximum in Jan Mayen) og med fire opphold på øya, har vi fått øynene opp for spennende og ukjent geologi. Vi har samlet mye og ulike typer data som nå er under bearbeiding. Mange undrer seg på hva vi glasialgeologer og kvartærgeologer ser av forskningsinteresse på ei vulkansk øy. Dette lurer ikke vi på selv! Jan Mayen er lokalisert mellom kalde og varme vannmasser midt ute i Norske-Grønlandshavet og langt fra andre landmasser. Denne beliggenheten gjør øya til et følsomt barometer for klimaforandringer. Samtidig er det mangelfull kunnskap om øyas glasiasjonshistorie, brevariasjoner og paleoklima, noe som gjorde at vi fattet interesse for å finne ut mer om dette. Fint er det også å erfare at forvaltningsmyndighetene av Jan Mayen naturreservat tar i bruk vår kunnskap. Så langt kan vi for første gang dokumentere at hele øya har vært bredekket minst en gang tidligere. Eksponeringsdateringer viser at isavsmeltningen mot slutten av siste istid startet for ca. 18.000 år siden, og vi har også datert hittil ukjente holosene brevariasjoner. Interaksjonen mellom vulkanisme og glasiasjoner har gitt faglige muligheter vi ikke finner på fastlandet, men også store utfordringer. Øyas eneste innsjø, Nordlaguna, er en historie for seg selv. Dette gjelder både hvordan den er dannet, hva sedimentene skjuler av klimahistorie, og hva den spesielle røyebestanden kan fortelle. Den gamle røya, Jan Mayens kulturhistorie og unge vulkanutbrudd, har også vist seg å bidrag til forståelsen av øyas glasialhistorie. Foredraget blir et kåseri og billedkavalkade om Jan Mayens geologi, med vekt på glasialgeologi og vårt forskningsprosjekt, men også litt om feltlivet, Jan Mayens historie og særegne natur.

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk