På årets vinterkonferanse i Trondheim er Lene Liebe Delsett tildelt Toffenprisen 2023 for sin store innsats med formidling av geologi.
Lene er paleontolog og arbeider som forsker ved Collecting Norden, Universitetet i Oslo.

NGF gratulerer!

På årets vinterkonferanse i Trondheim har professor Rolf-Birger Pedersen ved Universitetet i Bergen i dag blitt tildelt Brøggerprisen.  Han mottok prisen for sitt fremragende arbeid med å kartlegge og forstå dannelsen av oseansk litosfære, hydrotermale systemer ved ultrasakte ryggsystemer, og dyphavets geobiologiske prosesser.

NGF gratulerer!

Tore Grane Klausen har mottatt Norsk Geologisk Forenings Reuschmedalje 2020. Han har levert en rekke svært viktige arbeider om den geologiske utviklingen i Barentshavet.

Reusch-medaljen er opprettet av Norsk Geologisk Forening til minne om Dr. Hans Reusch. Reusch tok i 1905 initiativet til å stifte foreningen og var dens første formann. Han grunnla også foreningens tidsskrift. Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard. 

Hans Arne Nakrem mottar Toffenprisen for sin entusiastiske formidling av geologi. Professor Hans Arne er paleontolog ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Toffenprisen er en æresbevisning til en geolog som gjennom foredrag, artikler eller på annet vis har bidratt vesentlig til popularisering av vitenskapelig forskning og faget generelt. Prisen er oppkalt etter Professor Christoffer Oftedahl (”Toffen”), en av Norges fremste formidlere av geologifaget til studenter og allmennheten.

NGF gratulerer!

Karin Andreassen mottok Brøggerprisen på årets vinterkonferanse. Hun jobber ved Norges arktiske universitet i Tromsø og er direktør ved Centre of Artic Gas Hydrate Environment and Climte. NGF gratulerer!

Brøggerprisen er en æresbevisning til en geolog som gjennom livslang innsats på faglig høyt nivå og på en unik måte har bidratt til forståelsen av norsk geologi og geovitenskap generelt.

Prisen er oppkalt etter proffesor W. C. Brøgger, en av Norges fremste geologer og samfunnbyggere.

Norske Shells Geopris er en utmerkelse og belønning til hovedfagsstudenter eller nylig uteksaminerte geologer for beste muntlige presentasjon av eget hovedfagsarbeid ved Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse.

Komiteen bestående av Rune B. Larsen, Mali Brekken, Atle Rotevatn og Helge Løseth fikk gleden av å overvære studentpresentasjonene, og kåre en verdig vinner.

Prisen ble utdelt på konferansemiddagen, av Jord de Boer fra Shell.

Dr. Lene L. Delsett har mottatt Norsk Geologisk Forenings Reuschmedalje. Hun mottar prisen for sitt fremragende vitenskapelige arbeid som viser Svalbards fiskeøgler som meget viktige i forståelsen av faunaendringene på jura-kritt grensen. 

Reusch-medaljen er opprettet av Norsk Geologisk Forening til minne om Dr. Hans Reusch. Reusch tok i 1905 initiativet til å stifte foreningen og var dens første formann. Han grunnla også foreningens tidsskrift. Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard. 

Dr. Matthew Domeier har mottatt Norsk Geologisk Forenings Reuschmedalje. Han mottok prisen for sitt fremragende vitenskapelige arbeid for å rekonstruere kontinentenes reise gjennom de siste 600 millioner år, og historien for havbunnsplatene som i dag ikke lenger finnes på jordens overflate da de er subdusert (sunket) ned i den underliggende mantelen.

Reusch-medaljen er opprettet av Norsk Geologisk Forening til minne om Dr. Hans Reusch. Reusch tok i 1905 initiativet til å stifte foreningen og var dens første formann. Han grunnla også foreningens tidsskrift. Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard.

 

Professor Eystein Jansen mottok i dag, Norsk Geologisk Forenings Hederspris – Brøggerprisen. Han mottar prisen for sitt fremragende arbeid med å forstå dyphavets geologi, og sitt tverrfaglige arbeid både innad i geologi (stratigrafi, geokjemi, paleoklima, etc.) og over mot oseanografi og klimatologi.

Brøggerprisen er opprettet av Norsk Geologisk Forening og er oppkalt etter Professor W. C. Brøgger, en av Norges fremste geologer og samfunnsbyggere. Denne prisen tjener som en æresbevisning til en geolog som har bidratt på en unik måte til forståelsen av norsk geologi eller geovitenskap generelt, og som gjennom en livslang innsats har bidratt på faglig høyt nivå. Arbeidet må inneholde nye og banebrytende bidrag.

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk Forening besluttet å gi Brøggerprisen for 2019 til Professor Eystein Jansen (f. 1953). Han er utdannet ved Universitetet i Bergen (UiB), der han i dag arbeider som professor innen geovitenskap og paleoklimatologi ved Institutt for geovitenskap. I tillegg er han strategisk rådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning og forsker I ved Uni Research. 

Eystein Jansen har vært en drivkraft for etablering av flere forskningslaboratorier og -sentre, først med Nasjonallaboratoriet for geologisk massespektrometri (GMS-laboratoriet) i 1983, Bjerknessenteret for klimaforskning i 2000 der han var direktør i 13 år, og sist et nytt senter for Fremragende Forskning (SFF), SapienCE-Centre for early human behaviour i 2017.

I sin forskning av isdroppet materiale, oksygenisotop-stratigrafi i kjerner fra Vøringplatået og sammenligning av resultatene med borkjerner fra Grønland har Eystein og medforskere vist at den geologiske utviklingen er parallell på den nordlige halvkule, altså mellom det Nord-Amerikanske og det Skandinaviske isdekket. Disse arbeidene har avgjørende betydning for forståelsen, ikke bare av dyphavet, men også for utviklingen av landskapet i Norge fordi avsetninger fra nesten hele denne perioden (siste 5,5 millioner år) mangler på land og de er fragmentariske på sokkelen. Arbeidene har fått stor interesse de senere år pga diskusjon av stabiliteten til isdekkene på Grønland og Antarktis. Eystein var en av de første som dokumenterte havsirkulasjonsendringer i Norskehavet/Nord-Atlanteren og knyttet disse til innlandsisens variasjoner og ble en pioner og drivkraft når det gjelder å forstå dette samspillet. Dette har ledet til en bred internasjonal vitenskapelig dialog mellom geologer og oseanografer som har styrket forståelsen av stor-skala, globale prosesser i begge disipliner, og gitt de geologiske tolkningene et mer fysisk konsistent rammeverk.

Et viktig siktemål for Eystein har vært at paleoklimadata skal benyttes i forståelsen av dagens og framtidens klima, blant annet med sitt bidrag i FN klimapanels (IPCC) rapporter i 2007 og 2013, og flere andre artikler som setter dagens klimautvikling inn i et paleoperspektiv. Innen klimaforskning har Eysteins initiativ innen paleo-rekonstruksjoner med en tidsoppløsning på ned til 10 år vært viktig for utviklingen av en kvantitativ paleoklimaforskning og et omfattende samarbeid mellom geologer og klimamodellører, fordi dette er tidsskalaer som klima- og hav-modellører arbeider på. På Bjerknessenteret har det ledet til et samarbeid hvor resente- og paleo-data brukes sammen og derved gir en mer fysikkbasert tolkning av de geologiske data.

Eystein Jansen har lagt ned et stort arbeid av vesentlig betydning for norsk geologi. Han utmerket seg tidlig innen maringeologisk forskning, og har siden, gjennom de siste tre tiår, vært en tydelig stemme og et ansikt utad for norsk klima- og paleoklima-forskning, ikke minst gjennom arbeidene med IPCC rapportene. Gjennom sin innsats i IPCC er han i dag en norsk geolog med stor internasjonal innflytelse.

 

 

Nordic Geoscientist Award is awardet at the Nordic Geological Wintermeeting.

The jury is made by the presidents for de nordic geological societies and the directores of the geological surveys.

At the conference dinner on thursday january 11th, the award was announced by Karen Hanghøj, president of the Geological Society of Denmark.

 

The Nordic Geological Award is awarded to Prof. Emiratus Pãll Einarsson for pioneering applications of seismology and geodesy to magmatic and tectonic processes along plate boundaries of Iceland and the North Atlantic, through mentoring of junior colleagues, leadership of community research initiatives, and unselfish collaboration in research.

Congratulations.

AkerBPsvarthvit1 NGUlitenfarge ngi logo svarthvit Equinor PRIMARY logo RGB BLACK sandvik-logo svarthvit
Lundin svarthvit od svarthvit
logo visneskalk ranagruber svarthvit

 

AkerBPsvarthvit NGUlitenfarge
ngi logo svarthvit statoillogo svarthvit
sandvik-logo svarthvit dongenergy
Lundin svarthvit ranagruber svarthvit
 
od svarthvit logo visneskalk